Isparta Valisi Aydın Baruş, Eğirdir Gölü kotu sürekli azalan bir eğilim göstermiş ve 15.12.2022 tarihi itibariyle gölün kotu 914,83 m ve göldeki kullanılabilir su miktarı 90,09 hm³ olarak tespit edildiğini, 2021 ve 2022 yılı sulama sezonunda yaşanan durum ve gelişmeler ve gölün halihazırdaki durumu dikkate alındığında, 2023 yılı sulama sezonunun oldukça zor geçeceği aşikardır dedi.
Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde, Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Vali Aydın Baruş başkanlığında DSİ 18. Bölge Müdürlüğü’nde bir araya geldi. Toplantıya ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, DSİ 18. Bölge Müdürü Rahmi Şahin, ilgili kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sulama birliği başkanları ve oda başkanları katıldı.
Toplantının amacının yoğun bir şekilde tarımsal sulama için kullanılan Eğirdir Gölü’nün mevcut durumunu ve 2023 yılında oluşabilecek tarımsal kuraklık riskini değerlendirmek olduğunu söyleyen Vali Baruş “Isparta İli Eğirdir Gölü Havzasında yaşanan kuraklık nedeniyle, Eğirdir Gölü’nden yapılan tarımsal sulamalara ilişkin olarak 2023 yılı olası Tarımsal Kuraklık ihtimalinin değerlendirilmesi ve önceden tedbir alınması maksadıyla ilgili Kurum ve Kuruluşların görüş ve önerileri dikkate alınarak karar metni hazırlanmıştır. Söz konusu kararların uygulanmasıyla birlikte Eğirdir Gölü’nden sulama suyu ihtiyacını karşılayan sulamalarda 2023 yılı sulama sezonu öncesinde muhtemel durumlara ilişkin olarak gerekli tedbirlerin alınması sağlanacaktır. Eğirdir Gölü Havzası’nda son 6 yıldır yağışların uzun yıllar ortalamasına göre önemli ölçüde azalması, artan ortalama sıcaklık değerleri ile birlikte göl yüzey alanından buharlaşan su miktarı ve artan sulama suyu ihtiyacı ve diğer sebeplerden dolayı, Eğirdir Gölü kotu bu süreç içerisinde sürekli azalan bir eğilim göstermiş ve 15.12.2022 tarihi itibariyle gölün kotu 914,83 m ve göldeki kullanılabilir su miktarı 90,09 hm³ olarak tespit edilmiştir. 2021 ve 2022 yılı sulama sezonunda yaşanan durum ve gelişmeler ve gölün hâlihazırdaki durumu dikkate alındığında, 2023 yılı sulama sezonunun oldukça zor geçeceği aşikârdır. 2023 yılı sulama sezonu öncesinde, Eğirdir Gölü kotundaki azalmanın dengeye ulaşarak artışa geçtiği kabul edilen 01.11.2022 tarihi ile gölden sulama suyu amaçlı su kullanımına başlanılan ve önemli ölçüde buharlaşmanın başladığı 01.05.2023 tarihi arasında göle gelebilecek su miktarı hesaplanmıştır. Meteorolojik tahminlere göre 01.11.2022 ile 01.05.2023 tarihleri arasındaki dönemde gerçekleşmesi beklenen muhtemel verilerin iyi senaryoya göre '1990-2022 yılları uzun dönem ortalaması' göl rezervuar alanına ortalama net giriş akımının 285,60 hm³ olması öngörülmekte ve 1 Mayıs 2023 tarihi itibariyle göldeki kullanılabilir su miktarının 372,40 hm³ olması beklenmektedir. Gölden gerçekleşebilecek net tüketim miktarının, 2022 yılı aynı dönemindeki veriler dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda 316,71 hm³ olması beklenmektedir. Buna göre Eğirdir Gölünün 2022 yılı sulama sezonunda minimum su seviyesinin altına düşmemesi için 2022 yılı sulama sezonunda sulamaya verilen su miktarına göre ilave bir kısıtlamanın yapılması gerekmektedir. Söz konusu durumun gerçekleşmesi durumunda 2023 yılı sulama sezonunda 2022 yılına göre kısıtlı sulama programının daha kritik durum dikkate alınarak planlanması zaruridir” dedi.
Ardından DSİ 18. Bölge Müdürlüğü tarafından bir sunum gerçekleştirilerek Isparta’daki mevcut su durumu hakkında katılımcılara bilgi verildi.
afşarlı
19 Ocak 2023 Perşembe 13:12DSİ bulmuş kolayı sunum yapmakla geçiştiriyor.Kış geldi makinalar garaja çekildi personel kışın ınzivaya çekildi gidin kaçak kuyulara ceza yazın adam bır tarla için sulama parası veriyor ordan 1300 m oteye su basıyor sulama bırlık başkanının kim olduğunu bile bilmiyor köylüler adam kılıfına uydurup uydurup DSİ 18 de iş takibi vs ayağına ıspartada kalıyor görev yeri gelendosta hiç gitmiyor değiştirilsin ıspartadaki adam gelendostta sulama başkanı olur mu KAYMAKAM Bey neden sizden izin almaz
soramaz çünkü oy aldı
14 Ocak 2023 Cumartesi 13:00DSİ 18 Sunum yapacağına kaçak kuyu açanlara ceza kessin kuyuların tamamı kaçak adam gece gündüz kuyu açıyor ve 130 m den çıktı diye paylaşıyor ve bu açanlar para pulda vermiyor sulama birlik başkanı çıksın desin bakalım bu adamlardan para toplayabiliyorlamı nıye ceza kesmiyorlar devletin L200 pikaplarıyla dolaşıyorlarda görmüyorlarmı EKOBİR başkanı çıksın ben kaçak kuyumu kapattım sizde kapatın desinde vatandaş örnek alsın adam evinin önünde ıki dönüm elmalık yapmış neyle suluyorsun diye sorsana
Sinan Karahan
26 Aralık 2022 Pazartesi 07:42Bunlar valinin işi değil ama yetersiz politik insanlar işini yapmadığı için vali çırpınıp duruyor. O da olmasa Isparta sahipsiz
Erdem Adana
26 Aralık 2022 Pazartesi 07:23Kocaman borularla sulama yapılıyor
Eğirdirli
25 Aralık 2022 Pazar 10:26Sondaj dan daha önemlisi eğirdir gölü etrafına yapılan sulama göletleri
Yavuz Demir
25 Aralık 2022 Pazar 08:33Tüm çiftcilere damla zorunluluğu getirildi gölleme usulü sulama yasaklansın.Yonca ekimide yasaklansın
Kaçak sondaja son
25 Aralık 2022 Pazar 07:14Kaçak sondajları tek tek yakalarsanız ve hepsi en az 70 Mt den çıkıyor hepsi yasal değil sondaj suyu varsa sıkıntı ve acilen kapalı su sistem ve sayaç gerekirse abonelerden para alınıp yapılsın hepsinden hayırlısı tez vakitte çözüm böyle olur
Osman Ertürk
24 Aralık 2022 Cumartesi 22:16Allah kolaylık versin
Hadi
24 Aralık 2022 Cumartesi 19:44Suya zam yapılsın
Misafir
24 Aralık 2022 Cumartesi 19:02Geçen kış , kamyonlar dolusu kar taşınırken , bu karlar , Eğirdir Gölü'ne dökülsün dedik. Dinlemediler.
eğirdirli
24 Aralık 2022 Cumartesi 16:16EN önemli konulardan biride eğirdir tepeli köyü barajı yaz kış çok büyük su akıyor.bu barah yapılırsa yaklaşık bogaz ovadaki köylerin tamamını yetecegini söylüyorlar.kışın barajı dolması halinde tahliye sistemiyle o suda göle çok rahat bir şekilde aktarılabilir.eğirdir gölü sorunu sadece eğirdire ilgilendirmiyor bu sorun tüm ıspartanın sorunudur.biran evvel gerekli çalışmalar yapılıp dip temizligi,aksu ,karaköy ve aysu karacahisar suları getirilmli.
eğirdirli
24 Aralık 2022 Cumartesi 16:10sayın valim eğirdir gölünün can damarı olan yeraltı gelirlerinin çogalmasısı icin gölün dip temizligu yapılması lazım buda tüm göl etrafına 3,5 mt genişliginde 3,5 metre derinligin de kanal açılıp poyraz ve dodos estiginde oluşan dalgalardan göl içindeki balçıgı dışarı kusması lazım.birde göl çevresinde o kadar çok gölet ve baraj varki beklenilen su göle akmıyor.biran önce aksu,karaköy ve aysu su fabrikasının boşa akan suları eğirdir gölüne biran evvel akıtılması.
Mehmet
24 Aralık 2022 Cumartesi 13:19bunu b.gökçeli, k.gökçeli, kuleönü, irf.ando arkasında arazisi olanlara söylemek lazım m2 sine dünya para yazmışlar elinizde patladı geçmiş olsun. koyarsınız artık sondajı 1 dönümcük hobi bahçelerinize...
Sengetli
24 Aralık 2022 Cumartesi 12:42Göl etrafında bilinçsizce açılan kuyuları bi denetleyin bakalım ne sonuçlara varacaksınız sayın vali. Gölü besleyen yeraltı suları göle ulaşamıyor artık.
MustafaAKBAŞ
24 Aralık 2022 Cumartesi 12:41ONLARİN SUNUM LARİ BUNLARİN SUNUMLARİ SUNLARİN SUNUMLAR İ DUA EDELİMKİ YUCE RAB RAHMETİNİ KESMESİN GERCEK OLAN BUUU